Sałatka warstwowa z żurawiną, serem feta i płatkami migdałowymi

Sałatka warstwowa z żurawiną, serem feta i płatkami migdałowymi
Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka zrobiona w ubiegły weekend przez moją mamę.Na początku byłam trochę sceptyczna co do mieszaniny składników, ale tylko do momentu pierwszego kęsa. Pozytywnym zaskoczeniem okazałą się przeplatanka smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Warto odkrywać nowe połączenia.Polecam na upalne dni, które właśnie nadchodzą:)
Sałatka warstwowa z żurawiną, serem feta i płatkami migdałowymi:
  • ½ główki sałaty lodowej, umytej i porwanej na kawałki
  • 250 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka płatków migdałowych, uprażonych

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz

Jogurt mieszam z majonezem, czosnkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam na pół h do przegryzienia.Sałatkę układam warstwami: sałata, sos jogurtowy, żurawina, ser feta, płatki migdałowe. Odstawiam do lodówki na ok 2-3 h.
Smacznego

Kategorie przepisów