Łosoś na parze marynowany w białym winie

Łosoś na parze marynowany w białym winie

Niedawno zamieszczałam na blogu przepyszny przepis na grillowanego łososia z wiśniami, a dziś prezentuję drugi, bardzo smaczny przepis. Łosoś marynowany w winie nabiera wspaniałego aromatu i jest bardzo soczysty. Razem z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz surówką stanowi idealny obiad na letnie popołudnie :)

Zdjęcie - Łosoś na parze marynowany w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ŁOSOŚ NA PARZE MARYNOWANY W BIAŁYM WINIE
(2 porcje)

  • 2 kawałki filetu z łososia (po ok. 150g),
  • ½ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
  • koperek,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ćwiartki cytryny do podania


Łososia umyć, osuszyć i usunąć skórę. Umieścić w misce, zalać winem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (w tym czasie warto raz obrócić mięso na drugą stronę, żeby równomiernie się zamarynowało). Po tym czasie każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Tak przygotowane filety umieścić na kawałkach folii aluminiowej. Na wierzchu ryby ułożyć odrobinę masła i zawinąć folię w papiloty. Papiloty ułożyć w garnku na metalowym sitku przeznaczonym do gotowania na parze lub na półce parowaru. Gotować ok. 12-15 minut, w zależności od grubości ryby.
Podawać z ćwiartkami cytryny.


(inspirowane przepisem stąd)

Zdjęcie - Łosoś na parze marynowany w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów