Dzi, karmelowy
http://karmelowy.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/kurczak-hasselback-z-ricotta-i-szpinakiem

Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem

Zainspirowana filmikiem, który udostępniłam niedawno na moim fp na Facebooku, postanowiłam podjąć wyzwanie i przygotować kurczaka hasselback z ricottą i szpinakiem. Generalnie jest to nawiązanie do szwedzkich ziemniaczków, które nacina się w specyficzny sposób nadziewa a następnie zapieka w piekarniku. Tym razem padło na piersi kurczaka, którego nacięcia wypełnia się smażonym szpinakiem z ricottą i gałką muszkatołową, a następnie zapieka z ulubionym serem żółtym. Jest to bardzo fajny i widowiskowy przepis, a równocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 g ricotty
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • starty ser do posypania
  • słodka lub ostra mielona papryka, do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 o C. Przygotuj blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak ja patelnię żeliwną.
  2. Na małej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć szpinak i i smaż mieszając przez minutę do zwiędnięcia. Dodaj ricottę i chilli i podsmaż razem przez chwilę. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
  3. Natnij piersi w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i dopraw solą i pieprzem.
  4. Napełnij nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posyp startym serem i papryką i umieść na przygotowanej blaszce. Na tym etapie można włożyć kurczaka do lodówki i upiec w terminie późniejszym. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmij i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Hasselback chicken with spinach and ricotta

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 chicken breasts
  • 50 g ricotta
  • 100 g baby spinach leaves
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1 small red chilli, seeds removed, finely chopped
  • 1/4 tsp ground nutmeg
  • salt, pepper
  • grated cheese, to top
  • paprika, to sprinkle

Preparation:

  1. Pre-heat oven to 200 oC. Line a baking tray with non-stick baking paper to save on washing up or cast iron skillet.
  2. Heat a small pan with oil on medium heat, toss the baby spinach leaves and cook for a minute or two, stirring, until wilted. Add the ricotta and chilli and mix together. Season with nutmeg, salt and pepper to taste.
  3. Make several cuts with a sharp knife across the width of the chicken, about an 2 cm apart, halfway through the breast and season generously with salt and pepper.
  4. Stuff with the ricotta mixture into the cuts, sprinkle grated cheese and paprika on top and bake for 25-30 minutes or until the chicken is cooked through and the juices run clear.

Enjoy!

Zdjęcie - Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZainspirowałam się tym przepisem.