Kulebiak drożdżowy z kapustą

Kulebiak drożdżowy z kapustą

Na dzisiejszy obiad zaplanowałam pierogi z kapustą , a skończyło się na pieczeniu kulebiaka :) Przepis na niego znalazłam na tej stronie .

Zdjęcie - Kulebiak drożdżowy z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

ciasto :

  • 350 g mąki
  • pół szklanki mleka
  • 50 g masła [ roztopione i przestudzone ]
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant [ w przepisie 30 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych ]
  • 1 jajko
farsz :
  • 70 dag kapusty kiszonej - ugotowanej
  • 1 duża cebula
  • pieprz , sól
  • tłuszcz do podsmażenia cebulki


Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę , dodać ugotowaną kapustę , przesmażyć razem , doprawić solą i pieprzem do smaku . Odstawić do przestygnięcia .

Przygotowaniem ciasta zajęła się u mnie maszyna do chleba , do której wrzuciłam składniki w podanej niżej kolejności :

  • letnie mleko , roztopione masło , jajko , mąka , drożdże instant

- program "zagniatanie + wyrastanie" .

W wersji niemaszynowej podano przepis z użyciem świeżych drożdży :

Świeże drożdże zalać ciepłym mlekiem , dodać trochę mąki i odstawić do wyrośnięcia . Dodać jajko , resztę mąki i wyrobić ciasto . Dodać roztopiony tłuszcz , nadal wyrabiać . Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę .

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękoma na prostokątny płat , wyrównać jego powierzchnię wałkiem . Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie , zwinąć , zlepić brzegi ciasta posmarowane wcześniej białkiem lub wodą . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i nakłuć dość głęboko widelcem w kilku miejscach . Upiec na złoty kolor w temperaturze 160-180 C [ ja piekłam w 170 C przez około 50-60 minut ] .

Podawać na gorąco - najlepiej z filiżanką czystego czerwonego barszczu .

Kategorie przepisów