Dagooshya, My Culinary Art
http://my-culinaryart.blogspot.com/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasto-z-owocowa-pianka

Ciasto z owocową pianką

Moi Drodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką, polany truskawkową galaretką. Mniam <3 Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Kotlet.TV. zapraszam do przygotowań!
Zdjęcie - Ciasto z owocową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

3 łyżeczki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masło do wysmarowania formy

Składniki na krem:

400 g schłodzonej śmietany

36% 3 łyżki cukru pudru

1 malinowa galaretka

250 ml gorącej wody

Składniki na galaretkę:

1 truskawkowa galaretka

300 ml gorącej wody

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i miksujemy jedynie do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach ok. 26x37 cm smarujemy masłem, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy na pół. W jednej połowie przy pomocy foremki wycinamy różne wzory (u mnie kwiatuszki *zdj. poniżej).
KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Jeżeli masa jest zbyt płynna, wkładamy ją na chwilę do lodówki - UWAGA - masa bardzo szybko tężeje!
GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż zacznie tężeć.
PRZEŁOŻENIE: Na paterze kładziemy biszkopt bez wycięć. Smarujemy równomiernie kremem i przykrywamy biszkoptem ze wzorkami. Wycięcia wypełniamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! :)
Zdjęcie - Ciasto z owocową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z owocową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami