Ciasto „śliwka w czekoladzie”

Ciasto „śliwka w  czekoladzie”

Podchodziłam do tego ciasta stosunkowo sceptycznie obawiając się, że będzie suche. Jednak myliłam się. Jest wyśmienite, szalenie czekoladowe i intrygująco śliwkowe. Jedno z najlepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Do złudzenia przypomina suszone śliwki w czekoladzie. Przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki, podaję z moimi zmianami. Bardzo polecam!

Zdjęcie - Ciasto „śliwka w  czekoladzie”  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 średnia blaszka dowolnego kształtu

Czas przygotowania: 20minut, pieczenie 25min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  •          250 g śliwek kalifornijskich
  •          50 ml nalewki z aronii/ malin/ porzeczek
  •          25 g kakao
  •          100 g gorzkiej czekolady (60%)
  •          50 g oleju
  •          120 g cukru do wypieków
  •          100 ml gorącej wody
  •          3 duże białka
  •          75 g mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Śliwki kroimy na ćwiartki i zalewamy nalewką, najlepiej dzień przed pieczeniem ale kilka godzin również wystarczy.

2. Czekoladę z olejem, wodą, kakao i połową cukru rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce położonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuści odstawiamy.

3. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną lśniącą masę.

4. Mąkę przesiewamy do białek, dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

5. Masę delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Na wierzchu układamy śliwki odsączone z nadmiaru nalewki.

7. Pieczemy 25minut w 220st.

Smacznego!

Kategorie przepisów