Ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zasadzie to bardziej zimowe ciasto z bananami - mocno czekoladowe, mogę je jeść o każdej porze roku i jeszcze takie wychłodzone z lodówki, uwielbiam wtedy trochę przypomina brownie - co tu dużo mówić jest boskie...

oryginał

forma kwadratowa 20 cm

  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej   oryginał
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na polewę

  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać na upieczone ciasto

 Do miski wrzucam pokrojonego banana, oraz płynne składniki jajko,mleko, olej,wodę, wanilia, i miksuję całość blenderem do połączenia się składników. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki a następnie mieszam je z mokrymi. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i w stawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 40-50 minut z termoobiegiem . Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. Zimne ciasto przekrawam na porcję i polewam roztopioną białą czekoladą - zostawiam do zastygnięcia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów