Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/pomaranczowe-babeczki

Pomarańczowe babeczki

 

Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Specjalnie zostawiłam ten przepis na finisz, bo dobry posiłek musi kończyć się pysznym deserem!

Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomarańczowe babeczki

Agata, 9 października 2010

Zdjęcie - Pomarańczowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • mąka - 250 g
  • migdały - mielone, 25 g
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 100 g
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy - z 1 pomarańczy
  • sok z pomarańczy - 100 ml świeżo wyciśniętego (1,5-2 owoce)
  • mleko - 100 ml
  • masło - 75 g roztopionego i przestudzonego
  • jajko - 1

Sposób przygotowania

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (z pierwszej części przepisu). W drugiej te mokre. D0 suchych wlać mokre, delikatnie wymieszać, aby tylko lekko połączyć obie części. Powstałym ciastem napełniać foremki do 3/4 wysokości, piec 20 minut w 200 oC. Proporcje na 12 babeczek.