Bananowe placuszki na maślance (bez cukru)

Bananowe placuszki na maślance (bez cukru)

Zdjęcie - Bananowe placuszki na maślance (bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli mam w domu mocno dojrzałe banany, w zasadzie od razu wiem, że skończą jako „słodzik” w jakimś daniu. Bo dzięki swojej obłędnej słodyczy, przejrzałe banany doskonale nadają się na zamiennik cukru w niejednym daniu!

Zdjęcie - Bananowe placuszki na maślance (bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś u mnie placuszki, w sam raz na śniadanie. Słodkie, lekkie (choć przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej). Podałam je z jogurtem greckim i świeżymi owocami. Były tak słodkie, że nie było potrzebny ani syrop klonowy, ani miód. Za to lekka kwasowość jogurtu doskonale uzupełniała każdą porcję.

Zdjęcie - Bananowe placuszki na maślance (bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie dobrych 15 placków. Smacznego!

Zdjęcie - Bananowe placuszki na maślance (bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • banany - 2 szt, mocno dojrzałe
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • maślanka - 1 szklanka
  • naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki (lub szczypta cynamonu)
  • olej do smażenia - ok. 2 łyżki
  • dodatki
  • jogurt grecki, świeże owoce - kto co lubi :)
Przygotowanie:

Obrane banany rozgnieć widelcem na gładką „pastę”. Do bananów dodaj jajko, maślankę i wanilię. Wymieszaj.

Do masy dodaj oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.

Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na jasnobrązowy kolor, z obu stron. Ciepłe placuszki podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi owocami.

Kategorie przepisów