Drożdżowy placek z kruszonką
Klasyczny przepis na zwyczajny, ale bardzo dobry placek drożdżowy. Idealny sam lub z dżemem domowej roboty. Myślę, że spokojnie poradzicie sobie z wykonaniem (wiem, że piszę tak przy prawie każdym przepisie, ale naprawdę nie jest to skomplikowany przepis). Polecam!
Składniki:
- 35g świeżych drożdży
- 80g cukru
- 150ml mleka
- 500-550g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- kilka łyżek cukru z wanilią
- 100g masła
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe. Drożdże ucieramy z 2 łyżeczkami cukru, aż będą płynne. Mleko łączymy z drożdżami, aż wszystko się razem połączy. Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy dołek i wlewamy mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy mleko z częścią mąki, aby w środku miski powstał nam rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min do lekkiego wyrośnięcia.
Następnie dodajemy jajka, resztę cukru i wszystko mieszamy wraz z resztą mąki w misce. Ciasto zagniatamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Odkładamy ciasto przykryte ściereczką na 1,5-2h, aż do podwojenia objętości.
Formę o wymiarach 45x35 (lub trochę mniejszą) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masło z cukrem i kruszonkę.
Składniki na masło z cukrem:
- 100g masła
- 100g cukru
Składniki na kruszonkę:
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 200g mąki
Ciasto wyjmujemy z lodówki smarujemy masłem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posypujemy kruszonką i pieczemy 30-40 minut w 190 stopniach do uzyskania złotego koloru.