Drożdżowy placek bez wyrabiania z porzeczkami
przepis:
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
2 jajka
5 dag drożdży
Kruszonka:
150 g masła
6 łyżek cukru
0,5 szklanki mąki
cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 200 g czarnych i czerwonych porzeczek
Do płaskiej miski wsypać 1,5 szklanki mąki.
Na warstwę mąki rozkruszyć drożdże, następnie wsypać cukier, wylać mleko zmieszane z olejem i ubitymi jajkami.
Na wierzch rozsypać warstwę pozostałej mąki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie zawartość miski przemieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem.
Na wierzchu rozsypać równomiernie porzeczki, a na nich rozłożyć kruszonkę.
Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 30 min.