Drożdżowy chleb z marchewką i zarodkami pszennymi.

Drożdżowy chleb z marchewką i zarodkami pszennymi.

Ostatnio miałam cichutką nadzieję, że dom posprząta się sam, bym mogła w spokoju pochorować… Nie sprzątnął się, ale w jednym się nie myliłam – praca nie uciekła… Odłożyłam więc chorowanie na dogodniejszy termin i zakasałam rękawy. Tym sposobem nowy miesiąc przywitałam niczym całkiem przyzwoita pani domu…

Na dodatek częstuję chlebem -świeżym, domowym, pachnącym i chrupiącym…

Zarodki pszenne, to najcenniejsza część ziarna, marchewka nadaje mu wilgotności i wspaniałego koloru, a dodatek płatków owsianych i siemienia lnianego sprawia, że z chęcią sięgam po kolejną kromkę bez większych wyrzutów sumienia. Z podanego przepisu wychodzi bochenek naprawdę pokaźnych rozmiarów i świetnie smakuje w porze śniadania z ulubionymi dodatkami. Jego chrupiąca skórka jest tak uzależniająca, że trudno przestać jeść, ale jeśli zostanie kawałek, z powodzeniem może zaczekać do dnia następnego i będzie nie mniej pyszny.

Zdjęcie - Drożdżowy chleb z marchewką i zarodkami pszennymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 650
  • 35g świeżych drożdży
  • 125ml letniego mleka
  • 300ml letniej wody
  • niepełna szklanka drobno startej marchewki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (najlepiej nieoczyszczonego)

Zdjęcie - Drożdżowy chleb z marchewką i zarodkami pszennymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko + woda)
  • Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Wyrabianie powinno trwać ok 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawało od dłoni.
  • Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po upływie 30 minut, ciasto odgazować i uformować podłużny bochenek.
  • Ułożyć na blasze oprószonej otrębami i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  • Wyrośnięty bochenek spryskać lekko letnią wodą i oprószyć mąką pełnoziarnistą lub ziarnami. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.
  • Piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 20-30 minut. Wypieczony chleb powinien mieć ciemnozłotą, chrupiącą skórkę, również od spodu.

Smacznego !

Zdjęcie - Drożdżowy chleb z marchewką i zarodkami pszennymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów