Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Chodziło za mną ciasto z jabłkami , zastanawiałam się tylko, na które mam się zdecydować. Chciałam upiec szarlotkę, ale kusiło mnie też drożdżowe - w końcu wymyśliłam, że będą bułeczki drożdżowe z nadzieniem jabłkowym. Wykorzystałam wielokrotnie przeze mnie używany przepis Edysi na jagodzianki - w miejsce jagód powędrowały jabłka [ też na "j" ;) ].
"Jabłczanki" wyszły bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz sięgnę do tego przepisu :)
Składniki :
ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka masła
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego [ mój dodatek ]
nadzienie :
- 3 kwaskowate jabłka
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
kruszonka :
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2-3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mąki
do posmarowania :
- 1 jajko
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki, rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić, jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, wymieszać, dodać jajka z cukrem, aromat waniliowy i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
W tym czasie wymieszać składniki kruszonki [ najlepiej drewnianą łyżką ] - kruszonka powinna przypominać konsystencją piasek.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać po 1 łyżce jabłek, zlepiać dokładnie i formować bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [w sporych odstępach], przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C , aż bułeczki się ładnie zrumienią. Ja piekłam na termoobiegu - w 160°C , przez ok.20 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.