Drożdżowe zawijańce z czekoladą
Drożdżowe babeczki, czy jak kto woli bułeczki, z czekoladą to coś w sam raz na jesienne, ponure dni. Podawane na ciepło, puszyste, pachnące czekolada i cynamonem rozgrzeją nie tylko ciało ale i duszę. Łatwe w przygotowaniu, pieczone w formie na muffiny są prawdziwym smakołykiem. Można przygotować je dzień wcześniej, przechować przez noc w lodówce i będą w sam raz na śniadanie. Przepis znalazłam tutaj. Polecam :)
Składniki na 12 bułeczek: ciasto :
Do misy miksera, zaopatrzonego w hak do mieszania ciasta, wsyp mąkę i sól. Włącz mikser na wolne obroty i pomału wlewaj mokre składniki. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się połączy z ciastem. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem miski i odstaw do wyrośnięcia. Przykryj lnianym ręczniczkiem i odstaw na godzinę lub do podwojenia ilości.
Przygotuj nadzienie.
Składniki na nadzienie:
Przygotuj formę na muffiny, wysmaruj gniazda masłem i odstaw na później.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką kuchenny blat. Uderz w nie pięścią aby pozbyć się nadmiaru powietrza i pozwól ciastu odpocząć około 5 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt (mój był nieco mały stąd mało czekoladowych zawijasków) i wyłóż na ciasto przygotowane wcześniej nadzienie. Rozłóż nadzienie równomiernie i zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku na roladę. Ostrym nożem podziel "roladę" na 12 plasterków. Każdy z plasterków włóż do osobnego gniazda formy na muffiny tak aby leżał na płasko. Przykryj formę ręczniczkiem i odstaw bułeczki do napuszenia na około pół godziny.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180C.
W małej miseczce roztrzep widelcem jajko oraz 2 łyżki mleka. Napuszone bułeczki za pomocą pędzelka wysmaruj jajkiem to pomoże im zarumienić się w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 15 - 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Gotowe babeczki można zajadać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 bułeczek: ciasto :
- 120 ml mleka
- 50g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 jajko w pokojowej temperaturze
- 250g mąki
- 45g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Do misy miksera, zaopatrzonego w hak do mieszania ciasta, wsyp mąkę i sól. Włącz mikser na wolne obroty i pomału wlewaj mokre składniki. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się połączy z ciastem. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem miski i odstaw do wyrośnięcia. Przykryj lnianym ręczniczkiem i odstaw na godzinę lub do podwojenia ilości.
Przygotuj nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 45g masła
- 50g cukru
- 200g czekolady
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Przygotuj formę na muffiny, wysmaruj gniazda masłem i odstaw na później.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką kuchenny blat. Uderz w nie pięścią aby pozbyć się nadmiaru powietrza i pozwól ciastu odpocząć około 5 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt (mój był nieco mały stąd mało czekoladowych zawijasków) i wyłóż na ciasto przygotowane wcześniej nadzienie. Rozłóż nadzienie równomiernie i zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku na roladę. Ostrym nożem podziel "roladę" na 12 plasterków. Każdy z plasterków włóż do osobnego gniazda formy na muffiny tak aby leżał na płasko. Przykryj formę ręczniczkiem i odstaw bułeczki do napuszenia na około pół godziny.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180C.
W małej miseczce roztrzep widelcem jajko oraz 2 łyżki mleka. Napuszone bułeczki za pomocą pędzelka wysmaruj jajkiem to pomoże im zarumienić się w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 15 - 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Gotowe babeczki można zajadać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis