Drożdzowe ślimaczki z serem i budyniem

Drożdzowe ślimaczki z serem i budyniem

Zdjęcie - DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z SEREM (i budyniem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki drożdżowe , czy to zawijane , czy przeplatane , czy z kółeczkiem po środku , to wszystkie smakują podobnie i jak dla mnie , jeśli tylko są z serem , to biorę je w ciemno. W ogóle lubię serowe wypieki , ale i z budyniem też bardzo mi smakują , a zatem połączenie tych dwóch smaków to podwójna rozkosz dla podniebienia. Dlatego też nie mogłam pominąć w nazwie tak ważnego szczegółu jakim jest dodatek budyniu. W orygianle nazwa w ogóle jest mało wyszukana , bo to po prostu bułki z serem. Jednak bułka bułce nie równa , a te szczególnie zasługują na wyróżnienie :-) Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".

Zdjęcie - DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z SEREM (i budyniem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 450 g mąki
- 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
- 180 ml mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g masła
- 1 duże jajko
- 70 g cukru

Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne , dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objetości).

Nadzienie:
- 1 szkl. mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
- 250 g zmielonego białego sera
- 70 g cukru
- 20 g masła
- 80 g ciemnych rodzynek

Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać , żeby nie tworzyła się "skórka".


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 15 minut , na złotobrązowy kolor (u mnie zajęło to więcej czasu).
Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.

Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)

Składniki wymieszać , ew. dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Zdjęcie - DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z SEREM (i budyniem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów