Drożdżowe racuszki z owocami
250 g mąki pszennej
30 g drożdży
250 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru
olej lub masło klarowane do smażenia
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru
cukier puder
truskawki, borówki
Jogurt wymieszać z 1 łyżką cukru i wiórkami kokosowymi. Odstawić.
Mąkę przesiać do miski.
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru i 100 ml mleka. Wlać do miski z mąką, dodać utarte z łyżką cukru i resztą mleka jajko.
Ciasto dobrze wybić łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe, ciepłe racuszki posypać cukrem pudrem, polać jogurtem i posypać owocami.