Drożdżowe racuchy z wiśniami

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczesna jesień (bo tak pozwolę sobie nazwać tę porę roku gdy tylko kończą się wakacje) jest chyba moim ulubionym (kulinarnie!) czasem w roku. Teraz jest wszystko: pyszne i świeże, prosto z drzewa, krzaka, grządki. Nie tam żadne ledwo wyrośnięte nowalijki. Początek września to czas urodzaju, jabłek, gruszek, wiśni, cukinii, dyni… Czego dusza zapragnie!

Dziś korzystam z wiśni, ale spokojnie racuchy drożdżowe możecie przygotować ze śliwkami,dojrzałymi morelami, a przed sezonem np. z truskawkami. Owoce powinny być oczywiśnie ;) wypestkowane, w przypadku większych- pokrojone w mniejsze kawałki. Nadadzą się też wiśnie ze słoika, trzeba je tylko przed wykorzystaniem osuszyć (np. ręcznikiem papierowym) z nadmiaru soku.

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakich drożdży użyć do przygotowania drożdżowych racuszków?

Do przygotowania racuchów drożdżowych wykorzystuję zawsze drożdże instatnt, w proszku, suszone. W internecie bez problemu znajdziecie przelicznik czyli jaką ilość drożdży suszonych zastąpić świeżymi, żeby efekt był identyczny. Drożdże suszone są wg. mnie wygodniejsze, mają długi termin użycia, więc zawsze czekają w kuchennej szafce na swoją kolej. Poza tym nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu, dodajemy je bezpośrednio z innymi składnikami ciasta. Pamiętajcie jednak, że każde ciasto drożdżowe wymaga użycia składników w temp. pokojowej (mleko czy jajka prosto z lodówki odpadają!). Tylko w takim przypadku otrzymamy puszyste, ładnie wyrośnięte ciasto- idealne do smażenia drożdżowych racuszków!

Do racuchów drożdżowych miewam stosunek ambiwalentny. Z jednej strony szczerze je kocham, to nawet jedno z moich ulubionych dań. Ich jedynym minusem jest jednak to, że są… drożdżowe. Oznacza to, że niestety nie można zjeść ich “tak od razu”, trzeba poczekać chwilę, aż drożdże zaczną pracować. Te minuty oczekiwania warte są jednak poświęcenia, bo otrzymamy na talerzu lekkie, puszyste (najlepsze jedzone jeszcze na ciepło) racuchy drożdżowe. W dzisiejszej odsłonie usmażone od razu z wiśniami w środku.

Z czym podawać racuszki drożdżowe?

Do podania racuszków z wiśniami proponuję poczciwy cukier puder, syrop klonowy lub jogurt grecki skropiony miodem. Wspaniałe połączenie!

Zdjęcie - Drożdżowe racuchy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • drożdże instant - 1,5 łyżki (1 opakowanie)
  • jajko - 2 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • wiśnie - co najmniej 1 szklanka
  • olej - do smażenia
Przygotowanie:

Mleko i inne składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową!

  1. W misce połącz letnie mleko (1,5 szklanki) , jajka, sól, cukier i esencję waniliową.
  2. Dodaj mąkę z drożdżami i wymieszaj całość, aby powstało niezbyt gęste ciasto. Konsystencję wyreguluj dolewając resztę mleka.
  3. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
  4. Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju,
  5. Łyżką nakładaj porcje ciasta, na środku każdego ułóż od razu kilka wiśni.
  6. Racuchy smaż z obu stron na złoto.
  7. Przed podaniem odsącz na ręczniku papierowym ewentualny nadmiar tłuszczu.
  8. Podawaj od razu, na ciepło, z ulubionymi słodkimi dodatkami.
  9. Przed smażeniem kolejnej partii uzupełnij ilość oleju na patelni.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy