Drożdżowe babeczki z makiem i polewą z białej czekolady
Kiedy duże makowce są dla nas zbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem - polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek składa się z trzech ruloników przepełnionych masą makową, i pokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu :)
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 3,5 łyżki cukru
- 30 g masła
- szczypta soli
- 400 g gotowej masy makowej
- 200 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
Bardzo ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać tak, by było letnie. Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1/2 łyżki cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko rozdzielić (żółtko i białko osobno). Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, błyszczącego i odchodzącego od dłoni ciasta. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do momentu podwojenia objętości (fot.1).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 40 cm. Następnie z placka wyciąć kwadraty w rozmiarze 10 x 10 cm (fot.2). Na każdym kwadracie rozsmarować 1 łyżkę gotowej masy makowej, zostawiając 1 cm odstępu z prawej strony (fot.3). Każdy pozostawiony 1-centymetrowy fragment ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka, a następnie zwijać dosyć ciasne ruloniki. Wyjdzie nam 12 ruloników o długości 10 cm (fot.4). Następnie każdy z tych ruloników pociąć na 3 równie części (fot.5). Przygotować formę na muffiny. Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką. Do każdego z zagłębień w formie układać po 3 wcześniej przygotowane ruloniki z masą makową (fot.6). Formę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180˚C (z termoobiegiem). Babeczki piec przez około 15-17 minut do zrumienienia się babeczek. Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia - nie wyciągając ich z formy.
Przygotować krem do pokrycia babeczek. Czekoladę podzielić na pojedyncze kosteczki. Nad rondelkiem z gotującą się wodą umieścić metalową lub żaroodporną miseczkę, do której wrzucić białą czekoladę. Delikatnie mieszać do momentu, aż cała się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Kiedy czekolada będzie już chłodna (ale nie stwardnieje), dodać do serka mascarpone i mieszać do całkowitego połączenia serka z czekoladą. Tak przygotowanym kremem posmarować każdą makową babeczkę.
drukuj przepis