Drożdżowe babeczki z jagodami, porzeczkami i kruszonką
Składniki Na kruszonkę:
- 60 g mąki
- 30 g miękkiego masła
- 30 g cukru pudru
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 75 g cukru
- 75 ml oleju Oliwier
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 200 g pomieszanych owoców (jagody, borówki, porzeczki)
- 1 białko rozmieszane z 1 łyżką mleka
- masło i mąka do przygotowania formy
Przygotowanie
Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać 3 łyżkami mleka. Dodać 2 łyżki mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
Mąkę przesiać do miski. Dodać zaczyn, resztę mleka, jajko, żółtko i resztę cukru. Wyrabiać (najlepiej hakiem miksera), aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać mąki. Na koniec stopniowo dodawać olej. Dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
W czasie gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach i zagnieść w kulkę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy łyżką i zamieszać. Porcje ciasta nakładać do przygotowanej formy, mniej więcej do połowy wysokości wgłębień. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 25 min.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Wierzch babeczek posmarować białkiem z mlekiem. Posypać owocami i kruszonką.
Piec ok. 25 min. Po wyjęciu z piekarnika formę odstawić na 10 min, następnie babeczki wyjąć i wystudzić na kratce.
Porada:
Do ciast drożdżowych najlepiej używać mąki o typie 550.
Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.com