Drożdżowa strucla z owocami dla NieAlergika

Drożdżowa strucla z owocami dla NieAlergika
Zdjęcie - drożdżowa strucla z owocami dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U mnie była z jagodami, ale kiedyś robiłam ją też z wiśniami i marcepanem, i była też pyszna, więc wygląda na to, że w kwestii wyboru nadzienia mamy sytuację typu "hulajnoga, piekła nie ma". Puszysta, aromatyczna, maślana - wyborna. Alergicy nie płaczą, bo mają swoją struclę, też dobrą, do której zamiast powideł mogą dać owoce.
Weźmy zatem:

na ciasto:
600 g mąki
240 g cukru
120 g roztopionego masła
ok. 2/3 szklanki ciepłego mleka
2 żółtka + jajko
60 g drożdży
miąższ z laski wanilii
szczyptę soli
na kruszonkę:
75 g mąki
po 50 g cukru i masła
oraz:
koszyczek jagód (typowy kartonowy) lub malin czy innych owoców
2-3 łyżki cukru
łyżkę mąki ziemniaczanej

Owoce umyć i odstawić, by dobrze wyschły. Składniki kruszonki wyrobić do uzyskania niedużych grudek i odstawić do lodówki. Cukier zmiksować na puch z jajkiem i żółtkami, dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować. Do połowy szklanki mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki oraz cukru i odstawić zaczyn, by ruszył. Masło roztopić. Zaczyn wymieszać z mąką i masą jajeczną i wyrobić mikserem ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać masło i wyrabiać dalej. Ciasto powinno mieć lekką, ale zwartą konsystencję, więc podczas wyrabiania należy dolewać mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, przełożyć na wysypaną mąką matę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Owoce wymieszać z cukrem i mąką, a następnie rozsypać na cieście, zostawiając wolne brzegi - ok. 5 cm. Zawinąć boki ciasta do siebie, jeden pod drugi, skleić placek palcami i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 20x30 cm). Odstawić, by urósł. Gdy urośnie posypać go kruszonką, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem).

Kategorie przepisów