Drożdżowa chałka z orzechami laskowymi
przepis:
Masa orzechowa:
20 dag zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki śmietany 30%
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
Jeśli masa jest za gęsta to należy dodać więcej śmietany.
.
Ciasto drożdżowe:
http://figowesmaki.blox.pl/2011/04/Drozdzowa-babka-z-morelami-i-pistacjami.html
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części.
Każdą z nich rozwałkować i rozsmarować na niej masę orzechową.
Zwinąć ściśle, zapleść w warkocz.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i obsypać kryształkami cukru.
Piec w gorącym piekarniku 30 min.