Drobiowe szaszłyki z piekarnika

Drobiowe szaszłyki z piekarnika

Moim zdaniem, najlepsze szaszłyki to są te z grilla, pieczone na prawdziwym ogniu, owiane delikatnym dymem. Niestety zimą trzeba obejść się bez takich przyjemności, ale szaszłyki można z powodzeniem zrobić w piekarniku. Nie są aż tak aromatyczne, ale jest to jakaś odmiana dla nudnych sznycli czy kotletów.

Do marynowania mięsa użyłam gotowej marynaty Kotanyi, ponieważ marynaty tej firmy uważam za najlepsze - nie zawierają soli ani żadnych dodatków typu glutaminian sodu.

Składniki:

300 g mięsa z indyka lub kurczaka

opakowanie marynaty do drobiu

300 ml oleju

sok z cytryny lub białe wino

2 łyżki sosu sojowego

1 cukinia

strąk czerwonej papryki

kilka małych cebulek

sól, pieprz

Przyrządź marynatę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso pokrój w średnią kostkę i dzień wcześniej zanurz w marynacie.

Pokrój warzywa, następnie razem z mięsem ponadziewaj je na patyczki. Marynatę pozostałą po wyjęciu mięsa wylej na niedużą blaszkę i poukładaj na niej szaszłyki. Piecz przez około 40 minut w 190 stopniach, polewając szaszłyki od czasu do czasu oliwą, która zbierze się na dnie blaszki. Krótko przed końcem pieczenia dodaj nawiew (jeżeli go masz). Przed podaniem, posyp szaszłyki solą i pieprzem.

Zdjęcie - Drobiowe szaszłyki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów