Drobiowe szaszłyki z piekarnika
Moim zdaniem, najlepsze szaszłyki to są te z grilla, pieczone na prawdziwym ogniu, owiane delikatnym dymem. Niestety zimą trzeba obejść się bez takich przyjemności, ale szaszłyki można z powodzeniem zrobić w piekarniku. Nie są aż tak aromatyczne, ale jest to jakaś odmiana dla nudnych sznycli czy kotletów.
Do marynowania mięsa użyłam gotowej marynaty Kotanyi, ponieważ marynaty tej firmy uważam za najlepsze - nie zawierają soli ani żadnych dodatków typu glutaminian sodu.
Składniki:
300 g mięsa z indyka lub kurczaka
opakowanie marynaty do drobiu
300 ml oleju
sok z cytryny lub białe wino
2 łyżki sosu sojowego
1 cukinia
strąk czerwonej papryki
kilka małych cebulek
sól, pieprz
Przyrządź marynatę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso pokrój w średnią kostkę i dzień wcześniej zanurz w marynacie.
Pokrój warzywa, następnie razem z mięsem ponadziewaj je na patyczki. Marynatę pozostałą po wyjęciu mięsa wylej na niedużą blaszkę i poukładaj na niej szaszłyki. Piecz przez około 40 minut w 190 stopniach, polewając szaszłyki od czasu do czasu oliwą, która zbierze się na dnie blaszki. Krótko przed końcem pieczenia dodaj nawiew (jeżeli go masz). Przed podaniem, posyp szaszłyki solą i pieprzem.