Dorsz na imbirowym mango
To danie przygotowywaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć jakiś czas temu. Dziś szukając pomysłu na lekki i świeży obiad z dorszem w roli głównej postanowiłam je odtworzyć. Trochę zastanawiałam się jak Mąż zareaguje na taką oryginalną mieszankę smaków, ale jak się okazało zupełnie niepotrzebne były moje obawy, bo był zachwycony pomysłem i ta odrobiną egzotyki jaką wprowadziłam.
Samo danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (jego przyrządzenie razem z pieczeniem zajęło mi jakieś 25 minut), a cały jego sekret tkwi w świeżym i soczystym mango (nie tylko dobrej jakości mango, ale duży wybór świeżych owoców egzotycznych znajdziecie w halach Makro), które wprowadza egzotyczny akcent do pieczonej ryby, do tego wszystkiego jeszcze tylko papryka, cebula i trochę przypraw. Bardzo prosto, niezwykle kolorowo i smacznie, a do tego lekko, zdrowo i dietetycznie, czyli idealnie również dla wszystkich, którzy dbają o linię. Zatem może i Wy się skusicie i zaskoczycie swoich bliskich takim oryginalnym daniem?
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 500 g filetów z dorsza
- 2 dojrzałe mango
- 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować)
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- natka pietruszki (użyłam suszonej)
- sól, pieprz
- szczypta chili
- zioła prowansalskie
- czosnek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów (użyłam brazylijskich, bo akurat takie miałam pod ręką)
Dorsza kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut w 170 st. C. Mango obieramy, a następnie kroimy w cienkie paski, podobnie robimy z papryką, a cebulę siekamy w piórka. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą miód, ocet winny, sok z limonki, natkę pietruszki, czosnek, imbir oraz odrobinę chili. Gotowy sos dodajemy do posiekanego mango i papryki i delikatnie całość mieszamy. Rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki upieczonego dorsza i posypujemy je posiekanymi orzechami. Smacznego