Dorsz na imbirowym mango

Zdjęcie - Dorsz na imbirowym mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To danie przygotowywaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć jakiś czas temu. Dziś szukając pomysłu na lekki i świeży obiad z dorszem w roli głównej postanowiłam je odtworzyć. Trochę zastanawiałam się jak Mąż zareaguje na taką oryginalną mieszankę smaków, ale jak się okazało zupełnie niepotrzebne były moje obawy, bo był zachwycony pomysłem i ta odrobiną egzotyki jaką wprowadziłam.
Samo danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (jego przyrządzenie razem z pieczeniem zajęło mi jakieś 25 minut), a cały jego sekret tkwi w świeżym i soczystym mango (nie tylko dobrej jakości mango, ale duży wybór świeżych owoców egzotycznych znajdziecie w halach Makro), które wprowadza egzotyczny akcent do pieczonej ryby, do tego wszystkiego jeszcze tylko papryka, cebula i trochę przypraw. Bardzo prosto, niezwykle kolorowo i smacznie, a do tego lekko, zdrowo i dietetycznie, czyli idealnie również dla wszystkich, którzy dbają o linię. Zatem może i Wy się skusicie i zaskoczycie swoich bliskich takim oryginalnym daniem?


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • natka pietruszki (użyłam suszonej)
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów (użyłam brazylijskich, bo akurat takie miałam pod ręką)

Dorsza kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut w 170 st. C. Mango obieramy, a następnie kroimy w cienkie paski, podobnie robimy z papryką, a cebulę siekamy w piórka. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą miód, ocet winny, sok z limonki, natkę pietruszki, czosnek, imbir oraz odrobinę chili. Gotowy sos dodajemy do posiekanego mango i papryki i delikatnie całość mieszamy. Rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki upieczonego dorsza i posypujemy je posiekanymi orzechami. Smacznego

Zdjęcie - Dorsz na imbirowym mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dorsz na imbirowym mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dorsz na imbirowym mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pstrąg łososiowy z selerem i  jabłkami

Pstrąg łososiowy z selerem i…

figmara figmara
figowe smaki

Fasola Jaś z cukinią

Fasola Jaś z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z indyka i dyni
1

Gulasz z indyka i dyni

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Tagliatelle z rydzami i oscypkiem. Kontemplujemy listopad…

Tagliatelle z rydzami i oscypk…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Papryki faszerowane kaszą kuskus z kurczakiem
2

Papryki faszerowane kaszą kusk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki smażone z grzybami

Ziemniaki smażone z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

food² food²
Food Square

Kurczak w słodko kwaśnym sosie
2

Kurczak w słodko kwaśnym sosie

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Łatwe czerwone curry z kurczaka

Łatwe czerwone curry z kurczak…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chłopskie kaszotto
1

Chłopskie kaszotto

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!