Dorsz na imbirowym mango

Zdjęcie - Dorsz na imbirowym mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To danie przygotowywaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć jakiś czas temu. Dziś szukając pomysłu na lekki i świeży obiad z dorszem w roli głównej postanowiłam je odtworzyć. Trochę zastanawiałam się jak Mąż zareaguje na taką oryginalną mieszankę smaków, ale jak się okazało zupełnie niepotrzebne były moje obawy, bo był zachwycony pomysłem i ta odrobiną egzotyki jaką wprowadziłam.
Samo danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (jego przyrządzenie razem z pieczeniem zajęło mi jakieś 25 minut), a cały jego sekret tkwi w świeżym i soczystym mango (nie tylko dobrej jakości mango, ale duży wybór świeżych owoców egzotycznych znajdziecie w halach Makro), które wprowadza egzotyczny akcent do pieczonej ryby, do tego wszystkiego jeszcze tylko papryka, cebula i trochę przypraw. Bardzo prosto, niezwykle kolorowo i smacznie, a do tego lekko, zdrowo i dietetycznie, czyli idealnie również dla wszystkich, którzy dbają o linię. Zatem może i Wy się skusicie i zaskoczycie swoich bliskich takim oryginalnym daniem?


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • natka pietruszki (użyłam suszonej)
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów (użyłam brazylijskich, bo akurat takie miałam pod ręką)

Dorsza kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut w 170 st. C. Mango obieramy, a następnie kroimy w cienkie paski, podobnie robimy z papryką, a cebulę siekamy w piórka. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą miód, ocet winny, sok z limonki, natkę pietruszki, czosnek, imbir oraz odrobinę chili. Gotowy sos dodajemy do posiekanego mango i papryki i delikatnie całość mieszamy. Rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki upieczonego dorsza i posypujemy je posiekanymi orzechami. Smacznego

Zdjęcie - Dorsz na imbirowym mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dorsz na imbirowym mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dorsz na imbirowym mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pstrąg łososiowy z selerem i  jabłkami

Pstrąg łososiowy z selerem i…

figmara figmara
figowe smaki

Łosoś w tajskim sosie
1

Łosoś w tajskim sosie

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tarty z wędzonym łososiem i szpinakiem

Tarty z wędzonym łososiem i sz…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Makaron z wędzonym łososiem i suszonym pomidorem

Makaron z wędzonym łososiem i…

Beti Beti
kruche babeczki

Tost z łososiem, awokado i mozzarellą

Tost z łososiem, awokado i moz…

Dzi Dzi
karmelowy

Makaron orzo z burakami i wędzonym łososiem

Makaron orzo z burakami i wędz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Grillowany karmazyn z pietruszkową gremolatą

Grillowany karmazyn z pietrusz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z pieczoną makrelą

Sałatka z pieczoną makrelą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

Czerwone curry z rybą, fasolką…

Dzi Dzi
karmelowy

Placki gryczane, czyli bliny bez drożdży

Placki gryczane, czyli bliny b…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotlety z dorsza, czyli irlandzkie fishcakes
1

Kotlety z dorsza, czyli irland…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Halibut w sosie bazyliowym

Halibut w sosie bazyliowym

figmara figmara
figowe smaki