Domowy, pełnoziarnisty chleb - na drożdżach
Zapach domowego chleba to kwintesencja kuchni perfekcyjnej pani domu. Nie jestem takową ale chleb domowy lubię bardzo i czasem pokuszę się na jakieś wypieki. Dzisiejszy to dzieło mojej mamy, najlepiej smakuje jak ten pokazany na zdjęciach czyli z dobrym masłem i posiekaną dymką ;-)
Składniki:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
1 szklanka mąki razowej żytniej,
1 szklanka otrąb owsianych,
5 dag drożdży świeżych,
1 łyżeczka soli,
1/2 l wody ciepłej.
Przygotowanie:
Mąkę żytnią ze szklanką mąki pełnoziarnistej pszennej oraz drożdżami mieszamy z solą i ciepłą wodą. Taki zaczyn zostawiamy na około 3 godziny w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy resztę mąki, otręby i dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęste można dodać odrobinę wody. Następnie odstawiamy kolejny raz na około 2 godziny do podwojenia objętości ciasta. Formę cwibakową smarujemy cienką warstwa oleju i wykładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minut temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 45 minut.