Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne

Dzisiaj przepis na pyszne, domowe paluszki rybne. W środku mięciutkie, z chrupiącą panierką z wierzchu. Są na pewno zdrowsze i jakościowo lepsze niż kupne. W domowych mamy konkretny kawałek ryby, w kupnych raz, że ryby mało, dwa, że czasami jest to po prostu mielonka. Tak samo z panierką, domowa to zaledwie 3 składniki, w kupnych często można spotkać różne dodatki jak na przykład wzmacniacze smaku. Przygotowanie takich domowych paluszków rybnych nie zajmuje wiele więcej czasu niż podsmażenie gotowych, dlatego zachęcam do ich samodzielnego robienia, zwłaszcza jeśli podajemy je dzieciom :).

Zdjęcie - Domowe paluszki rybne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Domowe paluszki rybneSkładniki
  • 2 filety z dorsza każdy po około 200 g

  • sól, pieprz

  • mąka

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • Dodatkowo :
  • olej do smażenia

Przygotowanie
  • Filety z dorsza pokroić na grubsze paski, osuszyć na ręczniku papierowym, następnie oprószyć solą i pieprzem.
  • Po kolei obtoczyć w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Czas smażenia zależy od grubości ryby.

Kategorie przepisów