Domowe musli - Orzechowe - OrzechLoVe
Od ponad 2 lat sama montuję musli, a jeszcze ani jednym się z Wami nie podzieliłam. Za każdym razem smakuje inaczej, za każdym razem coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję.
Wy też możecie przygotować swoje musli z ulubionymi dodatkami, ja dziś zapraszam na orzech-LoVe. Orzechy laskowe po uprażeniu w słodkim syropie smakują jak te z czekolady z okienkiem, bajkowo, pysznie, nie można im się oprzeć.
Idealne na śniadanie, kolację, czy przekąskę, ale najważniejsze w domowym musli jest to, ze wiem co do niego dodajemy, pomijamy "dziwne" składniki, które są w tych kupnych, więc zachęcam, zróbcie, nie ma nic prostszego.
Składniki:
- 5 szklanek płatków żytnich - mogą być owsiane
- 1 szklanka obranych orzechów laskowych
- 1 szklanka nerkowców
- 1 szklanka ziemnych niesolonych
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 szklanka miodu - dałam mniszkowy
- 2 łyżki oleju z orzechów
- szczypta soli
Przygotowanie:
- dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
- wysypać wszystkie składniki suche, wymieszać
- całość równomiernie polać olejem, przemieszać delikatnie
- następnie polać miodem, przemieszać, żeby wszystko było delikatnie "obklejone"
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy w termoobiego około 20 minut, po 10 minutach należy przemieszać powstające musli
- po 20 minutach wyciągamy już uprażone i pachnące musli z piekarnika, odrazu, jeszcze takie dość gorące przekładamy do słoika lub innego docelowego naczynia - inaczej przyklei się nam do papieru
Smacznego :)