Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania
Te domowe lody waniliowe są idealne dla tych, co nie mają maszynki do lodów i nie lubią mieszać. ;-) Oczywiście, że domowe lody są najlepsze – nie muszę chyba nikogo przekonywać… Lody waniliowe są proste w przygotowaniu, a w smaku rewelacyjne i puszyste, choć bez mieszania! Jedyną ich wadą jest to, że są przygotowywane ze świeżych jajek i musimy mieć pewność, że kupujemy je z zaufanego źródła! Natalia, u której znalazłam ten przepis, poleca również dodanie do części masy kakao, żeby powstały lody marmurkowe. Następnym razem na pewno wypróbuję i takie :-) Zapraszam na pyszne i puszyste domowe lody waniliowe :-)
Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszaniaSkładniki:
- 5 ekologicznych, świeżych jajek
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu)/ u mnie pół łyżeczki pasty waniliowej
Jajka należy przelać wrzątkiem.
Białka oddzielić od żółtek. Cukier puder przesiać przez sitko.
Żółtka ubić z 1/3 cukru, białka ubić z 1/3 cukru i śmietanę ubić z 1/3 cukru.
Wszystkie trzy masy wymieszać delikatnie łyżką i dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii/aromat lub pastę waniliową.
Lody waniliowe przelać do pojemnika na żywność- z pokrywką- zamknąć i wstawić do zamrażarki na minimum 12 h.
Smacznego :-)