Domowe lody biszkoptowe

Domowe lody biszkoptowe
Pomijając biszkopty uzyskamy lody śmietankowe ;)
Tych lodów nie musimy mieszać w trakcie mrożenia. Nie musimy mieć żadnej specjalnej maszynki do ich wykonania. Przygotowuje się je bardzo szybko i sprawnie. Niestety jeszcze szybciej znikają ;)
Ale może to i dobrze, bo pamiętajcie, że ze względu na obecność surowych jajek - lody należy spożyć w ciagu kilku dni.
Trzy obowiązkowe składniki -śmietana, cukier i jajko. Reszta to już nasza inwencja twórcza ;] Moje debiutanckie domowe lody wyszły super, jestem z nich bardzo dumna :)
Następnym razem dodam nieco mniej cukru, bo dla mnie były troszkę zbyt słodkie. Ale co kto lubi.
Zdjęcie - Domowe lody biszkoptowe - bez mieszania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co potrzebujemy: (ok 400 ml lodów)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok 5 biszkoptów


1. Jajko zalewamy na około 10 sekund wrzącą wodą - sparzamy je.
2. Białko ubijamy na sztywno z połową cukru.
W oddzielnej misce ucieramy żółtko z łyżka ciepłej wody i drugą połową cukru (+ cukier waniliowy), aż do osiągnięcia prawie białej jednolitej masy.
3. Śmietanę ubijamy (jeśli weźmiemy 30% - mojej 36% nie dało się ubić, dlatego jedynie ją nieco rozmiksowałam), a następnie dodajemy zawartość pozostałych misek.

Kruszymy biszkopty, wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemniczka od lodów.
Mrozimy przez całą noc, a na następny dzień delektujemy się :)

SMACZNEGO ;]

Kategorie przepisów