Domowa shoarma z kurczaka
Ta domowa shoarma z kurczaka zrobiła furorę u nas w domu. Spopularyzowana przede wszystkim przez restauracje Sphinx, gdy trochę pokombinujemy z przyprawami, otrzymujemy w domu smak bardzo podobny do tego restauracyjnego. Jeśli usmażymy do tego frytki, to już możemy się czuć jak w Sphinxie - no może brakuje tylko charakterystycznych lamp ... :) Ta shoarma, to taki fast food zrobiony samemu, podobnie jak świetne nuggetsy Nigelli. Szczerze polecam domową shoarmę z kurczaka, tylko pamiętajmy, że pracę rozpoczynamy dzień wcześniej od zamarynowania mięsa.
Domowa shoarma z kurczaka
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry w proszku
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
szczypta mielonych goździków
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu
Mięso oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Wszystkie przyprawy wraz z olejem wymieszać w naczyniu, w którym będzie się marynować mięso. Do przypraw dołożyć mięso i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałeczek pokryty był przyprawą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia, na niedużej ilości rozgrzanego oleju usmażyć kawałki kurczaka. Podawać z frytkami lub bułką pita i surówką.