Domowa oranżada arbuzowa
Naturalna oranżada z arbuza byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie i jak będzie smakować. Znalazłam ją tu. Po schłodzeniu wyjęłam z lodówki butelka mocno twarda, chciałam przelać do szklanek z lodem ale gaz tak podchodził do góry że nie mogłam otworzyć. - musiałam robić to stopniowo. Kiedy wreszcie się udało i wlałam do szklanek z lodem gaz bardzo szybko uciekł - szkoda. Próba smaku , niestety mi nie podeszło wyczuwalny smak lekki posmak wina, nie wiem dlaczego - ale były osoby którym smakowało więc sami zdecydujcie czy chcecie zrobić.
- 1 kg miąższu arbuza pokrojonego na kawałki
- duża garść świeżej mięty
- sok z jednej cytryny
- 5-6 łyżek cukru rozpuszczonych w kubku wody
- 1/4 łyżeczki drożdży winnych dolnej fermentacji
- plus woda źródlana/przefiltrowana do uzupełnienia butelki
ponadto
- plastikowa butelka 1,5 l do 2 l
Arbuza pokroić w kostkę, dodać miętę i sok z cytryny. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i zalać tym arbuza odstawiamy na 10 minut aż puści sok.
Po tym czasie całość zmiksować przecedzić przez sito, dodać drożdże i przelać do butelki - uzupełnić wodą ale tak aby od góry zostało ok 6 cm wolnego miejsca . Zanim zakręcę napój próbuję jego smak i ewentualnie dosładzam.
Dotknąć butelkę będzie miękka.
Następnie stawiam w ciepłym pokoju 30 C na ok 7-8 godzin po czym przenieść do lodówki do zatrzymania fermentacji. i aby dobrze się schłodziło.
Smacznego
Wydrukuj przepis