Domowa oranżada arbuzowa

Domowa oranżada arbuzowa

Zdjęcie - Domowa oranżada arbuzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naturalna oranżada z arbuza byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie i jak będzie smakować. Znalazłam ją tu. Po schłodzeniu wyjęłam z lodówki butelka mocno twarda, chciałam przelać do szklanek z lodem ale gaz tak podchodził do góry że nie mogłam otworzyć. - musiałam robić to stopniowo. Kiedy wreszcie się udało i wlałam do szklanek z lodem gaz bardzo szybko uciekł - szkoda. Próba smaku , niestety mi nie podeszło wyczuwalny smak lekki posmak wina, nie wiem dlaczego - ale były osoby którym smakowało więc sami zdecydujcie czy chcecie zrobić.

oryginał

  • 1 kg miąższu arbuza pokrojonego na kawałki
  • duża garść świeżej mięty
  • sok z jednej cytryny 
  • 5-6 łyżek cukru rozpuszczonych w kubku wody 
  • 1/4 łyżeczki drożdży winnych dolnej fermentacji
  • plus woda źródlana/przefiltrowana do uzupełnienia butelki 

ponadto 

  • plastikowa butelka  1,5 l do 2 l

Arbuza pokroić w kostkę, dodać miętę i sok z cytryny. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i zalać tym arbuza odstawiamy na 10 minut aż puści sok. 

Po tym czasie całość zmiksować przecedzić przez sito, dodać drożdże i przelać do butelki - uzupełnić wodą ale tak aby od góry zostało ok 6 cm wolnego miejsca . Zanim zakręcę napój próbuję jego smak i ewentualnie dosładzam. 

Dotknąć butelkę będzie miękka. 

Następnie stawiam w ciepłym pokoju 30 C na ok 7-8 godzin po czym przenieść do lodówki do zatrzymania fermentacji. i aby dobrze się schłodziło. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Domowa oranżada arbuzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowa oranżada arbuzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów