Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach

Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach


Kurczak w pięciu smakach to jedno z bardziej popularnych dań kuchni chińskiej. W mieszance pięciu smaków odnajdziemy smak słodki, gorzki, słony, kwaśny i ostry, a w jej skład zazwyczaj wchodzi anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, koper włoski i pieprz syczuański. Nadaje przygotowanym z jej dodatkiem daniom bardzo wyrazistego, charakterystycznego smaku. Dania tego typu przygotowujemy metoda stir-fry, czyli krótko smażymy na małej ilości tłuszczu, cały czas mieszając. Warzywa powinny się obsmażyć, ale nadal być jędrne.

Zdjęcie - Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PRZEPIS NA KURCZAKA W PIĘCIU SMAKACH (2 porcje)


Składniki :

1 duża pierś z kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 duża marchewka
½ puszki pędów bambusa
2 łyżki grzybków mun
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ papryczki chili
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka przyprawy pięciu smaków
olej
sól

Sos :
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki wody
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Dodatkowo : ryż sezam

Jak zrobić domową chińszczyznę : Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Paprykę, marchew, pędy bambusa i czosnek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby mun przygotować według informacji na opakowaniu (zazwyczaj umieścić w małym garnku, zalać gorącą wodą, odstawić na 20-30 minut do napęcznienia, następnie wstawić na palnik, gotować przez 10-15 minut, odcedzić). Jeśli grzybki były w całości należy je pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w miseczce i wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kurczaka, oprószyć przyprawą pięciu smaków i solą. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Dodać cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir, smażyć razem przez minutę, często mieszając. Dodać paprykę, marchew, pędy bambusa i grzybki mun. Oprószyć odrobiną soli. Smażyć przez 3-4 minuty. Na koniec wlać sos (bezpośrednio przez wlaniem na patelnie ponownie wymieszać). Smażyć jeszcze przez 1 minutę aż całość zgęstnieje. Ściągnąć z palnika. Podawać z ryżem, można posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

Kategorie przepisów