Deser z owocami leśnymi i galaretką
Zazwyczaj deser podaje się na koniec posiłku, jednak ta tradycja już dawno uległa zmianie. Desery jemy o każdej porze dnia i także kiedy mamy na to ochotę. Od skomplikowanych deserów lodowych i słodkich marcepanów wolimy desery proste, mniej kaloryczne o wyrazistym smaku.
Deser z owocami i galaretką, to swietna alternatywa dla ciężkich ciast i kremowych lodów. Podany w pucharku nie tylko wygląda dekoracyjnie, co kusząco.
Składniki:
- 200 g czarnych jagód
- 300 ml smietany kremowej 30% lub naturalnego jogurtu
- 250 g serka mascarpone lub serka homogenizowanego
- 125 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki poziomkowej lub malinowej
- 100 g owoców: jeżyny, maliny, jagody
- 3 łyżki musu malinowego lub jagodowego
Wykonanie:
- Jagody umyć dodać 3 łyżki cukru i zmiksować, następnie przetrzeć przez sito.
- Smietanę ubić z pozostałym cukrem na sztywno, odłożyć 3-4 łyżki do dekoracji.
- Do ubitej smietany dodać serek, wymieszać.
- Połowę opakowania galaretki zalać gorącą wodą /200 ml/ i odstawić do wystudzenia do temp. pokojowej.
- Wlać do masy serowo-śmietanowej w małych porcjach, tak aby się nie zważyła i zmiksować.
- Na dno pucharków wyłożyć mus jagodowy następnie masę serowo-smietanową i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
- Pozostałą galaretkę rozpuścić, ostudzić i schłodzić do lekkiego stężenia.
- Dodać na masę i kleksy bitej smietany.
- Na wierzch dodać owoce jagód, malin i jeżyn.
- Polać musem jagodowym lub malinowym.
- Przed podanie schłodzić.
Smacznego ?