Deser z owocami leśnymi i galaretką

Deser z owocami leśnymi i galaretką

Zazwyczaj deser podaje się na koniec posiłku, jednak ta tradycja już dawno uległa zmianie. Desery jemy o każdej porze dnia i także kiedy mamy na to ochotę. Od skomplikowanych deserów lodowych i słodkich marcepanów wolimy desery proste, mniej kaloryczne o wyrazistym smaku.

Deser z owocami i galaretką, to swietna alternatywa dla ciężkich ciast i kremowych lodów. Podany w pucharku nie tylko wygląda dekoracyjnie, co kusząco.

Zdjęcie - Deser z owocami leśnymi i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g czarnych jagód
  • 300 ml smietany kremowej 30% lub naturalnego jogurtu
  • 250 g serka mascarpone lub serka homogenizowanego
  • 125 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki poziomkowej lub malinowej
  • 100 g owoców: jeżyny, maliny, jagody
  • 3 łyżki musu malinowego lub jagodowego

Zdjęcie - Deser z owocami leśnymi i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Jagody umyć dodać 3 łyżki cukru i zmiksować, następnie przetrzeć przez sito.
  2. Smietanę ubić z pozostałym cukrem na sztywno, odłożyć 3-4 łyżki do dekoracji.
  3. Do ubitej smietany dodać serek, wymieszać.
  4. Połowę opakowania galaretki zalać gorącą wodą /200 ml/ i odstawić do wystudzenia do temp. pokojowej.
  5. Wlać do masy serowo-śmietanowej w małych porcjach, tak aby się nie zważyła i zmiksować.
  6. Na dno pucharków wyłożyć mus jagodowy następnie masę serowo-smietanową i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
  7. Pozostałą galaretkę rozpuścić, ostudzić i schłodzić do lekkiego stężenia.
  8. Dodać na masę i kleksy bitej smietany.
  9. Na wierzch dodać owoce jagód, malin i jeżyn.
  10. Polać musem jagodowym lub malinowym.
  11. Przed podanie schłodzić.

Smacznego ?

Zdjęcie - Deser z owocami leśnymi i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Deser z owocami leśnymi i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów