Deser czekoladowo wiśniowy czekoladą płynący
Czekoladowy deser z czekoladowym ganache, z wiśniami w niezwykłym wydaniu. Zaskoczy niejednego konesera tego typu słodkości. Polewając czekoladowe wieczko gorącym sosem czekolada pod nim roztopi się i zaleje wnętrze, tak aby wszystkie smaki tworzyły idealną całość.
składniki
biszkopt czekoladowy:
Biszkopt czekoladowy:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy cukier miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy żółtka stale miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia Jan Niezbędny i wylewamy masę biszkoptową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka. W wystudzonym biszkopcie foremką lub rantem wycinamy koło ok 8 cm, a w nim mniejsze koło ok 6 cm.
sos wiśniowy:
Do garnka wkładamy wiśnie dodajemy wiśniówkę i cukier waniliowy, kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Do miski wkładamy ser mascarpone i ser homogenizowany naturalny dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z limonki.
Ganache czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz w tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą) czekoladę zalewamy gorącą śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.
Czekoladowe wieczko:
Czekoladę temperujemy. Najprostszym sposobem jest temperowanie jej w mikrofali. Wsypujemy posiekaną czekoladę do miski, rozpuszczamy ją przy użyciu mocy max 800W, w kilku podejściach. Wyjmując i mieszając czekoladę co ok 20 s. Mieszamy do momentu kiedy tylko drobne kawałki czekolady będą widoczne. Wówczas wyjmujemy czekoladę z mikrofali i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Na papierze do pieczenia Jan Niezbędny odrysowujemy większe koło od tego jakie wycinaliśmy z biszkoptu. Odwracamy papier na drugą stronę i cienką warstwą czekolady smarujemy nasz okrąg i wkładamy do lodówki.
Okrąg z biszkoptu ustawiamy na talerzu nasączamy go wiśniówką i wkładamy na dno wiśnie z sosem, ok ½ wysokości. Przykrywamy zastygniętym wieczkiem z czekolady i dekorujemy kremem serowym. Gorące ganache podajemy w sosjerce i po postawieniu deseru cienkim strumieniem wlewamy je na wieczko z czekolady.
składniki
biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szkl wiśni mrożonych lub świeżych
- 1/2 szkl wiśni z wiśniówki
- 25 ml wiśniówki
- 1 opak cukru waniliowego
- mielony kardamon do smaku
- imbir do smaku do smaku
- sok z cytryny do smaku
- 100 g serka homogenizowanego naturalnego
- 50 g serka mascarpone
- 1-2łyżeczki cukru pudru
- sok z limonki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml rzadkiej śmietany kremówki 30-36%
- 100g ciemnej czekolady
- kieliszek wiśniówki
- mięta lub melisa
Biszkopt czekoladowy:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy cukier miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy żółtka stale miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia Jan Niezbędny i wylewamy masę biszkoptową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka. W wystudzonym biszkopcie foremką lub rantem wycinamy koło ok 8 cm, a w nim mniejsze koło ok 6 cm.
sos wiśniowy:
Do garnka wkładamy wiśnie dodajemy wiśniówkę i cukier waniliowy, kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Do miski wkładamy ser mascarpone i ser homogenizowany naturalny dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z limonki.
Ganache czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz w tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą) czekoladę zalewamy gorącą śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.
Czekoladowe wieczko:
Czekoladę temperujemy. Najprostszym sposobem jest temperowanie jej w mikrofali. Wsypujemy posiekaną czekoladę do miski, rozpuszczamy ją przy użyciu mocy max 800W, w kilku podejściach. Wyjmując i mieszając czekoladę co ok 20 s. Mieszamy do momentu kiedy tylko drobne kawałki czekolady będą widoczne. Wówczas wyjmujemy czekoladę z mikrofali i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Na papierze do pieczenia Jan Niezbędny odrysowujemy większe koło od tego jakie wycinaliśmy z biszkoptu. Odwracamy papier na drugą stronę i cienką warstwą czekolady smarujemy nasz okrąg i wkładamy do lodówki.
Okrąg z biszkoptu ustawiamy na talerzu nasączamy go wiśniówką i wkładamy na dno wiśnie z sosem, ok ½ wysokości. Przykrywamy zastygniętym wieczkiem z czekolady i dekorujemy kremem serowym. Gorące ganache podajemy w sosjerce i po postawieniu deseru cienkim strumieniem wlewamy je na wieczko z czekolady.