Dary losu

Dary losu

Zdjęcie - Dary losu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zasadniczo miały być trufle, okazało się jednak, że masa przygotowana na bazie czekolady, śmietany i likieru jest zbyt rzadka aby uformować z niej coś o kształcie choćby zbliżonym do kuli. Ostatnią szansą było zapieczenie tego czegoś w nadziei że wyjdzie coś jadalnego, no i wyszło coś niespodziewanie pysznego, pewnie ma to jakąś nazwę, ja mówię na to, za Ryśkiem, dar losu. Delikatne ciasteczko czekoladowe na lekkim kurażu, idealne do kawy. A tak w ogóle przypomniało mi się, że nie przepadam za truflami...

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych


Czekoladę roztapiamy w podgrzanej silnie śmietance i dodajemy masło oraz likier. Po schłodzeniu w lodówce dodajemy kolejno jajka, mleko, mąkę oraz wiórki. Całość wlewamy do formy wysmarowanej masłem (okrągła 24cm) i wstawiamy do pieca nagrzanego 190 stopni na około 20 minut aż góra zacznie się przypiekać. Ciasto powinno być lekko wilgotne.

Zdjęcie - Dary losu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów