Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia
Po długiej przerwie udało mi się znów dołączyć do piekarni Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami. Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku są znakomite. Chrupiąca skórka i puszysty środek!
Cytuję przepis Amber:
České rohlíky
przepis z bloga – kilk!
Składniki na 16 rogalików:
500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
300 ml mleka
25 g masła
10 g soli
6 g drożdży
1 żółtko jaja
1 jajko (do posmarowania)
Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania
Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin.
Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą.
Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.
Moje uwagi
w przepisie nie podano o jakie drożdże chodzi. Dałam saszetkę drożdży suszonych instant (7 g). Przez pomyłkę dodałam do ciasta i żółtko i jajko. Ciasto wyrabiałam w robocie, następnie przełożyłam do miski lekko posmarowanej olejem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki. Nie do końca udało mi się uformować zgrabne rogale ;) Smarowałam białkiem.
Cytuję przepis Amber:
České rohlíky
przepis z bloga – kilk!
Składniki na 16 rogalików:
500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
300 ml mleka
25 g masła
10 g soli
6 g drożdży
1 żółtko jaja
1 jajko (do posmarowania)
Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania
Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin.
Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą.
Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.
Moje uwagi
w przepisie nie podano o jakie drożdże chodzi. Dałam saszetkę drożdży suszonych instant (7 g). Przez pomyłkę dodałam do ciasta i żółtko i jajko. Ciasto wyrabiałam w robocie, następnie przełożyłam do miski lekko posmarowanej olejem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki. Nie do końca udało mi się uformować zgrabne rogale ;) Smarowałam białkiem.