Czekoladowy chlebek bananowy
Dziś przychodzę do Was z kolejną propozycję na wykorzystanie bananów, które już kończą swoją przydatność do spożycia. Wilgotny, czekoladowy chlebek idealnie będzie smakował z kubkiem ciepłego kakao. Koniecznie posypcie go płatkami migdałów, które będą przyjemnie chrupać.
Co ważne przygotowuje się go naprawdę błyskawicznie. Tym razem zrobiłam go na mące owsianej ale z powodzeniem możecie użyć orkiszowej, a nawet zwykłej pszennej.
Składniki:
- 1 szklanka (100 g) mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
- 2 łyżki (20 g) kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 banany
- 3 jajka
- garść płatków migdałowych
2 banany blendujemy z jajkami, a następnie wsypujemy mąkę, proszek, cynamon i kakao i mieszamy całość dokładnie. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy banana przekrojonego na pół i posypujemy płatkami migdałowymi. Ja nie miałam płatków dlatego użyłam migdałów w słupkach. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka.