Czekoladowe muffiny z czekoladą - co innego na jesienną słotę
Za oknem pada, cały czas, bez przerwy, jednostajnie kropla za kroplą... deszcz. Słońca brak. Żeby umilić sobie takie właśnie popołudnie zrobiłam dla dzieci czekoladowe muffiny z czekoladą z tego przepisu. Przetrząsnęłam czeluście szafek kuchennych, aby odnaleźć wszystkie niezbędne składniki, a zwłaszcza czekoladę - próbujemy się zdrowo odżywiać, więc rzadko teraz ją mamy pod ręką, żeby nie kusiła ;). Muffiny - palce lizać. Mięciutkie, mocno czekoladowe, spieczone z wierzchu z rozpływającymi się w ustach kawalkami czekolady... Niebo w gębie. W sam raz na taką pogodę :)
Składniki na 12 - 15 muffinek:
- 170g brązowego cukru
- 75g oleju kokosowego
- 6 łyżek kakao do wypieków
- 6 łyżek wrzątku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanili
- 230g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 230g naturalnego jogurtu
- groszki czekoladowe - dużo :) u mnie opakowanie mlecznych groszków i tabliczka białej czekolady
Do misy miksera wrzuć cukier, wlej olej i mieszaj na wysokich obrotach około 2 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj kakao z wrzątkiem, aż powstanie gęsta, brązowa masa. Dodaj do mieszanki w misie miksera, ubijaj przez około minutę. Następnie dodaj jajka i wanilię, mieszaj aż połączą się z pozostałymi składnikami.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodawaj naprzemiennie z jogurtem do masy w misie miksera. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Na koniec wmieszaj groszki czekoladowe lub/i posiekaną czekoladę. Trochę groszków odłóż na bok, by obsypać babeczki z wierzchu.
Ciasto przełóż do papilotek, wypełnij je do 3/4 wysokośc. Na wierzch każdej babeczki nałóż kilka kawałków czekolady. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
Smacznego :) Wydrukuj przepis