Czekoladowe ciasto z cukinią vel brownies bez tłuszczu

Czekoladowe ciasto z cukinią vel brownies bez tłuszczu
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią vel brownies bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno czekoladowe, aromatyczne,ciężkie, wilgotne i rozpływa się w ustach - niczym brownies, ale zdrowsze :)

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią vel brownies bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
przepis od Aniado, która cytowała go za anahitka9
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru brzozowego/fruktozy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki przecieru jabłkowego* (gotowy lub domowej roboty) [u mnie dżem dyniowo-jabłkowy]
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki (300- 320 g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)
  • 2-3 łyżki (wersja oszczędna) lub 1,5 szklanki (na bogato) posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych drobinek

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę (średnica 22 cm) lub blaszkę o wymiarach około 20×20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną margaryny i obsypać mąką.
W misce wymieszać mokre składniki: jajka, wanilię, cukier brzozowy/fruktozę, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą cukinię i połamaną czekoladę.
Przełożyć do foremki. Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.


Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią vel brownies bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów