Czekoladowe ciasto z cukinią vel brownies bez tłuszczu
Mocno czekoladowe, aromatyczne,ciężkie, wilgotne i rozpływa się w ustach - niczym brownies, ale zdrowsze :)
Składniki
przepis od Aniado, która cytowała go za anahitka9
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki cukru brzozowego/fruktozy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego* (gotowy lub domowej roboty) [u mnie dżem dyniowo-jabłkowy]
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki (300- 320 g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)
- 2-3 łyżki (wersja oszczędna) lub 1,5 szklanki (na bogato) posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych drobinek
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę (średnica 22 cm) lub blaszkę o wymiarach około 20×20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną margaryny i obsypać mąką.
W misce wymieszać mokre składniki: jajka, wanilię, cukier brzozowy/fruktozę, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą cukinię i połamaną czekoladę.
Przełożyć do foremki. Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.