Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem
Duch Świąt Bożego Narodzenia coraz śmielej zdaje się wdzierać do naszych domów, właściwie nie da się już od niego uciec, chociaż szczerze mówiąc kto by tego chciał? ;) Święta tuż, tuż, już niedługo będziemy za oknem wypatrywać pierwszej gwiazdki, która swym blaskiem rozświetli czarne, grudniowe niebo. Już za kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem.
Składniki: na ok 10 porcji
Czas przygotowania: 60 min
Ciasto
225g masła
60 g kakao
150 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 duża szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta mielonych goździków
250 ml greckiego jogurt
400g cukru pudru
2 duże jajka
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
Lukier
200 g serka śmietankowego do smarowania
45 g cukru pudrulaska wanilii
1 łyżeczka przyprawy piernikowej1 owoc granatu
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy masłem
2. Rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Kiedy się rozpuści dodajemy kakao i przypraw, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy wodę i podstawiamy z ognia
3. Następnie dodajemy śmietanę, cukier i jajka do mieszaniny kakaowej
4. Mąkę, sodę i sól przesiewamy do w miski, następnie dodajemy mieszankę kakaową, łączymy całość 5. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka, odstawiamy do wystudzenia
Lukier
1.Wanilię przecinamy wzdłuż i wyłuskujemy nasionka, następnie wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą 2. Chłodne ciasto dekorujemy lukrem oraz pestkami granatu