Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą

Czekoladowe ciastka ze świeżą  miętą

Mięciutkie, orzeźwiające i mocno czekoladowe. Pyszne!

Strasznie proste do zrobienia. Można je nawet zamrażać, tzn. surowe ciasto uformowane w kulki. Wystarczy je zamrozić na desce wyłożonej folią, a następnie przesypać do woreczka. Kiedy masz ochotę, wyjmujesz je, nieco odmrażasz i wstawiasz do piekarnika na 10 minut. Bardzo gorąco polecam!

/źródło: Sto kolorów kuchni/

Zdjęcie - Czekoladowe ciastka ze świeżą  miętą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe ciastka ze świeżą  miętą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe ciastka ze świeżą  miętą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe ciastka ze świeżą  miętą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 szklanka maki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

0,5 szklanki gorzkiego kakao

0,5 szklanki posiekanej mięty

2 jajka

1/4 szklanki topionego masła (ok. 80-100g)

szczypta soli


W misce łączymy wszystkie suche składniki, włącznie z miętą. Stopione i lekko przestudzone masło łączymy z jajkami, mieszamy i wlewamy do składników mokrych. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 35g).

Na blasze układamy tylko 9 kulek (3 rzędy po 3 sztuki), aby się nie posklejały i pieczemy 10 minut (nie dłużej, bo wyschną - a tak, będą mieć konsystencję brownie). Studzimy je na blasze, ponieważ ciepłe są bardzo miękkie.

Smacznego:-)

Kategorie przepisów