Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą
Mocno czekoladowe o wyraźnym smaku pomarańczy, co prawda nieco suche, ale doskonałe do gorącej kawy lub herbaty. U nas smakują wszystkim. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Przepis znalazłam w "Chocolate bakes".
Składniki na 24 babeczki:
- 250g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g kakao
- 4 łyżki mleka
- 100g groszków czekoladowych
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- 100ml miodu
- cukier puder do oprószenia
Do misy miksera wrzuć masło oraz cukier. Ucieraj do białości, dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W miseczce wymieszaj miód i mleko. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i wymieszaj z wyciśniętym sokiem.
Do maślanej masy dodawaj suche składniki na zmianę z miodem oraz sokiem pomarańczowym. Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodaj czekoladowe groszki.
Surowe ciasto przełóż do papilotek (tak, aby wypełniły foremki d 3/4 ich wysokości). Piecz około 15 minut aż ładnie wyrosną. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia, oprósz cukrem pudrem i smacznego :)
Wydrukuj przepis