Czekoladowe babeczki z cukinią, gruszkami i orzechami
Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto nadziane gruszką i cukinią, udekorowane polewą czekoladową i orzechami. Jesień zamknięta w babeczce.
/ przepis własny, na 15 sztuk /
- 350 g cukinii - 2 duże gruszki - 240 g mąki pszennej typ 550 - 130 g cukru pudru - 100 ml oleju - 60 g kakao - garstka (20 g) orzechów laskowych - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 jajka - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody
polewa: - 100 g gorzkiej czekolady
Gruszki umyć, pokroić w grubsze plastry, cukinię również umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy, sodę, kawę oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać za pomocą łyżki olej, jajka i cukinię. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać- można zwykłą łyżką. Do 15 foremek na babeczki przełożyć surowe ciasto (nakładając do 3/4 wysokości foremek), na wierzchu poukładać plastry gruszek nagrzać piekarnik do 175 stopni C. ( z termoobiegiem) i piec w nim babeczki przez ok. 25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. W rondlu zagotować wodę. Do miseczki wsypać połamaną na kawałki czekoladę, postawić miseczkę na rondlu i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Udekorować nią babeczki posypując je orzechami laskowymi. Poczekać aż zastygnie. Smacznego!:)
Babeczki pięknie prezentowały się w białych osłonkach o wdzięcznej nazwie "zakochane ptaszki w bieli" ze sklepu Beetlebits.
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________