Czekoladowe babeczki pod aksamitnym czekoladowym kremem
Czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem to brzmi bardzo smakowicie prawda ? Czekolada jest zarówno w cieście jak i w kremie. Ciasto jest mocno czekoladowe, nieco suche więc koniecznie musi być wykończone kremem. Dzisiejszy krem zdecydowanie zasługuje na miano aksamitnego. Przygotowany jest na bazie masła, śmietany kremówki, czekolady i cukru pudru aż strach myśleć ile zawiera kalorii. Bardzo dobrze trzyma się babeczek, świetnie zachowuje nadany mu kształt bez utraty puszystości. Kiedy zwykle maślano - cukrowe kremy po jakimś czasie lekko zasychają ten pozostaje bardzo kremowy i puszysty.
Przepis pochodzi z 'Easy cupcakes'. Polecam.
Składniki na 9 -12 babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Czekoladę połam, umieść w miseczce i podgrzej w mikrofalówce aż się rozpuści. Odstaw na później.
Do misy miksera włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszaj aż masa będzie kremowa. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj aż połączy się z masą.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Piecz 15 - 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Składniki na krem:
Połam czekoladę i umieść w miseczce. Śmietanę przelej go garnuszka i podgrzewaj aż do zagotowania. Nie pozwól by śmietana się zagotowała. Zalej gorącą śmietaną przygotowaną czekoladę i mieszaj aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia na około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć. Do misy miksera wrzuć masło i ucieraj stopniowo dodawaj cukier puder aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodaj czekoladową masę i mieszaj aż masa będzie puszysta i kremowa. Wstaw do lodówki na 15 - 20 minut.
Po tym czasie przełóż schłodzony krem do rękawa cukierniczego zakończonego wybraną tylką i dekoruj babeczki tak jak podpowiada Ci wyobraźnia.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 9 -12 babeczek:
- 115g miękkiego masła lub margaryny
- 115g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 115g samorosnącej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 55g czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Czekoladę połam, umieść w miseczce i podgrzej w mikrofalówce aż się rozpuści. Odstaw na później.
Do misy miksera włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszaj aż masa będzie kremowa. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj aż połączy się z masą.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Piecz 15 - 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Składniki na krem:
- 150g czekolady
- 200ml śmietany kremówki
- 140g miękkiego masła
- 280g cukru pudru
Połam czekoladę i umieść w miseczce. Śmietanę przelej go garnuszka i podgrzewaj aż do zagotowania. Nie pozwól by śmietana się zagotowała. Zalej gorącą śmietaną przygotowaną czekoladę i mieszaj aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia na około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć. Do misy miksera wrzuć masło i ucieraj stopniowo dodawaj cukier puder aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodaj czekoladową masę i mieszaj aż masa będzie puszysta i kremowa. Wstaw do lodówki na 15 - 20 minut.
Po tym czasie przełóż schłodzony krem do rękawa cukierniczego zakończonego wybraną tylką i dekoruj babeczki tak jak podpowiada Ci wyobraźnia.
Smacznego :) Wydrukuj przepis