Czekolada i truskawki - inna odsłona murzynka.
Sezon truskawkowy w pełni, u nas truskawki goszczą na stole jako główny składnik ciast, zimnych deserów, koktajli a także nadzienia do knedli i pierogów. Truskawkowe szaleństwo trwa. Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na pyszne czekoladowe ciasto w starym stylu, to murzynek z tymi kochanymi przez nas owocami. Ciasto przygotujecie szybko, a efekt oczaruje Waszych domowników i gości, szczególnie jeśli tak jak ja, podacie go w towarzystwie lodów czekoladowych i bitej śmietany zyskując wykwintny deser na letnie przyjęcia.
Składniki:
- 1/2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 1 masło lub margaryna,
- 5 łyżek ciemnego kakao,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1/2 kg truskawek.
Przygotowanie:
Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło i kakao. Zagotowujemy. Studzimy masę, a następnie dokładamy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blaszkę ( 20 x 30 cm) wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzony posypujemy cukrem pudrem. Podajemy samodzielnie lub z lodami czekoladowymi i bita śmietaną, Smacznego.