Czekolada i gruszki w jednej tarcie.

Czekolada i gruszki w jednej tarcie.

Zdjęcie - Czekolada i gruszki w jednej tarcie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak szalec to na calego. Po piatkowej babce z czekolada dzis przyszla pora na przepyszna tarte z gruszkami. To jedno z moich ulubionych polaczen smakowych. Czekolada zdecydowanie lubi gruszki, gruszki lubia czekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci.
Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam bez reszty. Wyobrazilam sobie smak, cp patrzac na zamieszczone na blogu fotki nie bylo wcale takie trudne i juz nastepnego dnia zajadalam sie przygotowanym wlasnorecznie wypiekiem. Od tamtej pory co jakis czas pozwalam sobie na taka czekoladowa chwilke zapomnienia, a dzis przepisem dziele sie z Wami. Mam nadzieje, ze bedzie Wam tak samo smakowac jak mi i reszcie mojej rodziny.

Zdjęcie - Czekolada i gruszki w jednej tarcie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta czekoladowa z gruszkami

skladniki na ciasto:

  • 120g masla
  • szczypta soli
  • 50g cukru pudru
  • 50g cukru
  • 20g startych migdalow
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 zoltko
  • 170g maki
  • 1 lyzka kakao

wykonanie:
W misce mieszamy make, cukier puder, cukier, migdaly, sol, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy pokrojone w kostke maslo i zoltko. Wyrabiamy jak na kruszanke. Mozemy dodac odrobine wody zeby ciasto lepiej sie skleilo. Formujemy kulke i odstawiamy na pol godziny do lodowki.
Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic je jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte juz po raz kolejny pominelam ten etap.

skladniki na mase:
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 50g masla
  • 1 lyzka maki
  • puszka gruszek
wykonanie:
W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej.
W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej maslo i mieszamy do chwili gdy wszystko sie rozpusci. Dodajemy do czekolady po jednym zoltku i make. Na koncu dodajey bialka ubite na piane. Mieszamy.
Gdy ciasto sie upiecze wyciagamy je z piekarnika i pozostawiamy do przestygniecia.
Ukladamy na nim pokrojone gruszki i zalewamy masa czekoladowa.
Pieczemy W 180°C przez 10 minut. Czekolada ma pozostac w srodku lekko luzna. Ja pieklam moja tarte nieco dluzej, ale to juz zalezy od piekarnika jaki posiadamy.
Po upieczeniu ciasto nalezy schlodzic.
Smacznego!

Zdjęcie - Czekolada i gruszki w jednej tarcie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów