Czekolada i gruszki

Czekolada i gruszki

Zdjęcie - Czekolada i gruszki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na listopadowe pochmurne lub mgliste dni, na wszelkie smutki i na złe samopoczucie jak wiadomo najlepsza jest czekolada. Bo ona ma w sobie coś niezwykłego, coś co sprawia, że świat staje się lepszy, że problemy mniejsze, a ludzie weselsi. A gdy ta czekolada występuje jeszcze w miłym towarzystwie to czegoż chcieć więcej od życia. Na chwilę zapominam o wszystkim i delektuje się moim cudownym, słodkawym deserem.
Zdjęcie - Czekolada i gruszki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekolada i gruszki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gruszki w czekoladzie składniki:

  • 4 twarde gruszki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie

syrop
  • 750 ml wody
  • 70 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • sok z połowy cytryny

wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niego gruszki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli gruszki są miękkie to skracamy czas gotowania. Odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna piane. Osobno ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i ewentualnie imbir, nadal ubijamy. Dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do 4 foremek nasmarowanych masłem. Średnica foremki około 10 cm. Następnie na środku umieszczamy gruszkę. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 200°C. Podajemy lekko wystudzone.

Kategorie przepisów