Cytrynowo-migdałowe ciasto z... patisona ;)

Cytrynowo-migdałowe ciasto z... patisona ;)
Stałam na środku grządki z patisonami i olśniło mnie ;) Skoro z cukinii można robić pyszne ciasta – cynamonowe, czekoladowe, z orzechami i czym dusza zapragnie – to dlaczego nie z patisonem? Przecież smak ma równie neutralny, a i konsystencję i strukturę podobną... Tymczasem przeszukałam Internet i nie znalazłam żadnego słodkiego ciasta z patisonem. Hm...
W tej sytuacji postanowiłam improwizować i stworzyć coś absolutnie sama. Tym sposobem upiekłam z patisona ciasto cytrynowo-migdałowe.
Okazało się bardzo smaczne. Ciasto jest z gatunku tych wilgotnych i jest raczej cięższy, mimo że na zdjęciu nie wygląda. Według mnie drugiego dnia był smaczniejszy niż pierwszego.

Zdjęcie - Cytrynowo-migdałowe ciasto z... patisona ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CYTRYNOWO-MIGDAŁOWE CIASTO Z PATISONA
2 niepełne szklanki patisona, obranego, startego na tarce o małych oczkach (ale nie na miazgę) i odciśniętego,
4 jajka,
1 i 1/3 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
skórka starta z 2 cytryn,
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
2/3 szklanki oleju,
3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem),
100g drobno posiekanych migdałów,
szczypta soli,
2 garście płatków migdałowych,
tłuszcz i bułka tarta do formy

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać skórkę i sok z cytryny, sól i cały czas ucierając, małym strumyczkiem wlać olej. Następnie dodać odciśniętego, startego patisona i wymieszać łyżką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i posiekanymi migdałami, ponownie wymieszać łyżką.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. U mnie była to okrągła tortownica o średnicy 28 cm z kominkiem na środku, ale można też użyć np. podłużnej keksówki. Wylać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i piec przez ok. godzinę w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Zdjęcie - Cytrynowo-migdałowe ciasto z... patisona ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowo-migdałowe ciasto z... patisona ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów