Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami

Nadeszły chłodne dni, ale jakoś nie mogę się jeszcze przestawić na jesienne menu. Postanowiłam więc wydobyć z czeluści zamrażarki jagody i przygotować iście letnie i orzeźwiające ciacho;). Uwielbiam jagody w każdej postaci i zawsze czekam na te świeże z wielką niecierpliwością a później zamrażam ile zamrażarka pomieści. Dziś proponuję je w cieście jogurtowym z dodatkiem cytryny, absolutnie przepyszne! Ciasto wychodzi pyszne i wilgotne, a ponadto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeżeli jesteś tak jak ja niepoprawnym fanem jagód polecam także puszysty omlet z jagodami, placuszki z jagodami i pyszną tartę. Jagody leśne można swobodnie zamienić na borówkę amerykańską, zapraszam!

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to zrobi on to ciasto praktycznie za Ciebie. Szczegóły poniżej!

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami

(12 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na lukier:

  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • mleko do rozcieńczenia lukru w razie potrzeby

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę o wymiarach około 21×12 cm.
  2. W dużej misce wymieszaj 1 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksuj jogurt, cukier, jaja, skórkę cytrynową, ekstrakt z wanilii i olej. Dodać mokre składniki do suchych i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. W celu przygotowania ciasta w TCC, włóż do misy wyposażonej w końcówkę do ciasta lub tnącą wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodaj  jogurt, cukier, jaja, skórkę cytrynową, ekstrakt z wanilii i olej i uruchom TCC na 2 minuty przy prędkości 8.
  3. Wymieszaj jagody z 1 łyżką mąki i delikatnie wmieszaj je do przygotowanego ciasta.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka..
  5. W celu przygotowania lukru, wymieszaj rózgą cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gdyby był zbyt gęsty dolewaj po odrobinie mleka cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i odstaw na około 10 minut. Następnie wyjmij je z keksówki na kratkę, pod którą umieść blaszkę do pieczenia lub folię aluminiową.
  7. Gdy ciasto już przestygnie, polej je przygotowanym lukrem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Lemon blueberry yogurt cake

(12 servings)

Ingredients for the cake:

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup Greek yogurt
  • 1 cup granulated sugar
  • 3 large eggs
  • 2 tbsp lemon zest
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1 1/2 cups blueberries fresh or frozen
  • 1 tbsp all-purpose flour

Ingredients for the glaze:

  • 1 cup icing sugar
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1 tsp vanilla extract
  • milk, if needed to thin out the glaze

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC and grease an 21×12 cm loaf pan with butter or cooking spray.
  2. In a large bowl mix the 1 1/2 cups of flour, baking powder and salt and set aside. In another bowl, whisk together the yogurt, sugar, eggs, lemon zest, vanilla extract and vegetable oil. Add the wet ingredients to the dry ingredients and whisk until combined. For TCC, to the bowl fitted with kneader, or cuting blade add flour mixed with salt and baking powder. Next add  yogurt, sugar, eggs, lemon zest, vanilla extract and vegetable oil and launch TCC for 2 minutes on speed 8.
  3. In another small bowl mix together the blueberries with the 1 tbsp of flour and gently fold the blueberries into the batter.
  4. Pour the batter into the prepared loaf pan and bake for 50 minutes or until an inserted toothpick in the center of the loaf comes out clean.
  5. Make the lemon glaze by whisking the icing sugar, lemon juice and vanilla extract. Add milk as needed, about a tbsp at a time until the desired consistency is achieved.
  6. When the cake is done, remove it from the oven and set aside for about 10 minutes. Remove from loaf pan onto a baking rack, then place the baking rack over a baking sheet.
  7. Once the cake is cooled, drizzle with the lemon glaze, cut into slices and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów