Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków
Wreszcie miałam okazję przetestować moje nowe stempelki przygotowując te kruche, cytrynowe ciasteczka maślane. Oczywiście można je też wycinać tradycyjnymi foremkami, nie muszą to być stempelki. Ciasteczka te najlepiej przygotować z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało! :-) Bistro Mama, u której znalazłam przepis, pisze, że sok i skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. :-) Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. :-)
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelkówSkładniki (na 20-30 ciastek):
- 125 g masła (w miarę miękkiego)
- 125 g cukru pudru
- 1 jajko
- skórka z 1/2 cytryny (dałam skórkę otartą z całej cytryny)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 250 g mąki pszennej (u mnie trochę więcej)
- szczypta soli
Cukier zmiksować z miękkim masłem. Dodać jajko, sok i startą skórkę z cytryny i zmiksować. Na końcu dodać mąkę i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ze względu na to, że moje masło było bardzo miękkie musiałam dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, w razie konieczności lekko podsypać mąką. Wykrawać dowolny kształt, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używamy stempelków to najpierw wycinamy okrągłe ciastka, średnicą zbliżone do stempelków, przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiero na blaszce odciskamy stempelki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut.
Smacznego :-)