Cytrynowe babeczki w walentynkowej odsłonie
Styczeń zbliża się już ku końcowi i można zacząć przymierzać się do walentynkowych wypieków. Oto moja propozycja na 14 lutego: cytrynowe babeczki upieczone w kształcie serduszek, pokryte czerwonym cytrynowym lukrem. Jak zwykle u mnie banalnie prosty wypiek z wyraźnymi znamionami domowej produkcji. Ale w końcu w takim dniu kochanej osobie powinno się podać coś od serca, najlepiej własnoręcznie wykonanego a że to coś nie wygląda w 100% doskonale, cóż ... może następnym razem :). Wracając do babeczek ciasto jest dosyć wilgotne, nieco zbite, niezbyt słodkie (to można wyregulować nakladając odpowiednio grubą wasrtwę lukru ;) ) o wyraźnej cytrynowej nucie. Polecam. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 6-8 serduszek:
Do misy miksera wsyp cukier, dodaj margarynę i ucieraj aż powstanie puszysta masa. Następnie wbij jajka po jednym, za każdym razem czekając aż dokładnie wmiesza się do masy. Wlej sok z cytryny i dodaj skórkę. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek i sól. Dodaj część suchych składników do masy w mikserze oraz 3 łyżki jogurtu i wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Dodaj kolejną porcję mąki oraz pozostały jogurt i znowu wymieszaj. Na koniec wysp pozostałą mąkę i wymieszaj. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Za pomocą łyżki lub łyżki do lodów przełóż ciasto do foremek, nie wyżej niż do 3/4 ich wysokości. Piecz 25 - 30 minut. Po tym czasie nakłuj ciasto patyczkiem, jeżeli nadal będzie oblepiony kawałkami surowego ciasta wydłuż czas pieczenia o kilka dodatkowych minut. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie w której się piekły na kilka minut, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Ten rodzaj ciasta jest dosyć wilgotny i się klei przekładaj więc babeczki delikatnie aby się nie porozrywały.
Przygotuj lukier:
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 6-8 serduszek:
- 175g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 160g cukru
- 75g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 6 łyżek jogurtu
- 40 ml soku z cytryny (tyle dokładnie wycisnęłam soku z 1 cytryny)
- skórka starta z 1 cytryny
Do misy miksera wsyp cukier, dodaj margarynę i ucieraj aż powstanie puszysta masa. Następnie wbij jajka po jednym, za każdym razem czekając aż dokładnie wmiesza się do masy. Wlej sok z cytryny i dodaj skórkę. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek i sól. Dodaj część suchych składników do masy w mikserze oraz 3 łyżki jogurtu i wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Dodaj kolejną porcję mąki oraz pozostały jogurt i znowu wymieszaj. Na koniec wysp pozostałą mąkę i wymieszaj. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Za pomocą łyżki lub łyżki do lodów przełóż ciasto do foremek, nie wyżej niż do 3/4 ich wysokości. Piecz 25 - 30 minut. Po tym czasie nakłuj ciasto patyczkiem, jeżeli nadal będzie oblepiony kawałkami surowego ciasta wydłuż czas pieczenia o kilka dodatkowych minut. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie w której się piekły na kilka minut, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Ten rodzaj ciasta jest dosyć wilgotny i się klei przekładaj więc babeczki delikatnie aby się nie porozrywały.
Przygotuj lukier:
- 2 białka jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- czerwony barwnik w żelu
- cukrowe dekoracje
Smacznego :) Wydrukuj przepis